Back to Top

IJ logo

 

Williams Indiana Jones restauratie

 

Een topper onder de Williams kasten deze IJ en Ronsblog kreeg de opdracht om deze kast weer op en top te maken. Was dit nodig dan? Euh, ja eigenlijk wel alhoewel er nog een heel mooi speelveld inlag met een paar kleine bijwerkingen die nauwelijks zichtbaar waren. De rest was echter een ander verhaal en deze kast had weer een heel leven achter de rug. Tijd dus voor een eerste visuele inspectie. Zoals gezegd was het speelveld heel netjes maar waren er toch een aantal plastics kapot die vervangen moesten worden. 

Jackpot plastic

Ook de ballen waren aardig versleten dus die ook maar vervangen voor nieuwe.
oude pinballs

Het cabinet had een goudkleurige hoekprofiel aan de onderkant onder de coindoor. Ik vroeg me direct af waarom dit gedaan was en had natuurlijk wel een vermoeden ;-)
Gouden strip

Laten we die eerst maar eens verwijderen en kijken wat daaronder tevoorschijn komt.

schade buitenkant

Als ik het niet dacht, hahaha. Wel een mooie colormatch maar dat was echt een slechte plek en moest de nodige aandacht krijgen. Dat fixen we later wel want ook de onderkant had zo zijn verleden.
Onderkant kapot

Je ziet dat er aardig wat te herstellen viel maar we zijn er nog niet qua cabinet. Ook de binnenkant had zijn issues en daar hebben ze besloten een hoekstuk te plaatsen. Normaal is dat prima want het verstevigd het cabinet absoluut maar deze was wel erg rigoreus te werk gegaan. Weet je wat, we zetten het gewoon met coindoor bouten vast, komt nooit meer los ;-)

hoekstuk

En de buitenkant.

hoekstuk buitenkant

Welja doe eens gek. Die hoek heb ik direct aangepakt en flink in de houtlijm gezet. Ook nog verstevigd met schroeven vanaf de buitenkant die ik dan verzink en later dicht plamuur.
In vorige restauraties is dit ook goed gelukt.

cabinet lijmen

Daar zie je straks niets meer van.

Laat dit maar even rusten. We zetten het cabinet even op zijn kop om die onderkant te lijmen en te schroeven. Dat kan zo niet blijven zitten natuurlijk.

Lijmen die bovenkant

Zo ziet het er natuurlijk niet uit :-) Noem het maar even de ruwbouw van de restauratie. Straks is dat weer mooi strak en glad geschuurd en uiteraard stevig voor de komende tig jaar.
Laten we maar eens kijken naar het speelveld en wat we nog meer kunnen doen. het cabinet komt straks wel weer aan bod.

Speelveld, cabinet en wat andere dingetjes.

Zoals gezegd was het speelveld nog erg mooi maar wel vuil. Dit kon ik mooi schoonmaken terwijl ik toch alles moest demonteren. De opdrachtgever wilde er ook een zogenaamde playfield protector in hebben dus dat was een mooie gelegenheid om alles schoon te maken.

ij speelveld schoon

Poetsen en bling. Altijd een mooie klus want je ziet het ook daadwerkelijk weer helemaal opknappen. Op een paar gebroken plastics na was er op het speelveld weinig aan de hand. Alles werkte naar behoren. De droptargets echter hadden toch wel nieuwe decals nodig en dat was dan ook meteen een mooie gelegenheid om ze te demonteren, schoon te maken en voorzien van de decals.

droptarget

Ook weer gedaan en op naar het volgende. Dit zat echter niet op het speelveld maar in het cabinet zelf. Kasten uit de exploitatie zijn berucht om de vele hacks die er in de loop der jaren gedaan zijn. Deze was echter qua boarden helemaal clean, geen enkele hack of jumper te bekennen. Ook vrij uitzonderlijk volgens mij. Echter, de flipperboarden dat was een ander verhaal ;-)

flipperboardhack

Hoe dan? Dit verzin je niet. Wie heeft er nou nog connectors nodig, hahaha.Bij Ronsblog zien we wel vaker rare reparaties maar deze had ikzelf nog niet gezien. Dat vraagt natuurlijk om wat herstel toch?

connector gemaact

Dat zit een stuk beter dacht ik en beide boarden konden weer zonder gekheid in het cabinet gemonteerd worden. 
Nog een laatste klusje voordat we weer terugkeren naar het cabinet. Het CPU board was nog voorzien van batterijen en dit moest even wat veiliger gemaakt worden. Een NVRAM had gekund natuurlijk maar er werd gekozen voor de knoopcel oplossing. Prima wat Ronsblog betreft.
cpu zonder batterij

cpu knoopcel

Nu dus toch een jumperdraad :-)
Het werden weer koude avonden in de werkplaats en met de huidige energieprijzen had ik daar wel een oplossing voor.
kachel

Beter!
Terug naar het cabinet dan maar. Het werdt nu tijd voor het verwijderen van alle decals en lijmresten. Nou die waren genoeg aanwezig op deze kast helaas.
Lijmkast

Een lastig en vervelende klus maar uiteindelijk komt dat allemaal wel weer schoon. En wat schetste ook nog mijn verbazing bij het demonteren van de backbox hinge. Nee een pivot is niet nodig joh :-)
backbox hinge

Die vervangen we dus ook nog even en brengen de hinges weer op kleur.
Het cabinet was inmiddels ontdaan van de lijmresten, geplamuurd en klaar om flink vlak geschuurd te worden.
cab schuren

Een van de leukste dingen om te doen want nu nadert het opbouwen weer en daar hebben we zin in. Na het schuren, plamuren en wederom schuren hadden we weer een mooi gerepareerd cabinet staan en werd het tijd voor het plakken van de decals. We beginnen met de kopkast.
kop decals

Weer als nieuw en klaar om weer opgebouwd te worden. Bij z'n restauratie schuur en spuit ik ook altijd alle bouten weer zwart zodat alles er weer als nieuw erbij staat.
Tijd om het cabinet te voorzien van de nieuwe decals.
zij decals

Bij de IJ is het belangrijk om eerst de front decal te plakken om gemakkelijk te kunnen aansluiten met de side decals. 
Nieuwe voorkant
Een strakke voorkant zonder schade en gouden hoekprofiel ;-) Iets met eer van je werk hebben?
Na het plakken van de decals kon er begonnen worden met het monteren van alle verwijderde onderdelen en begon het alweer op een echte flipperkast te lijken. Aan elk mooi project komt ook een einde en stond deze Indiana Jones weer klaar voor de opdrachtgever. Voor vele jaren speelplezier zal ik maar zeggen.
Indiana Jones pinball machine
Een geslaagde restauratie wat ons betreft.

 

Back to the blogs