Back to Top

funhouse

 

Restauratie van een williams Funhouse

 

Al snel na de restauratie van de TAFG kwam deze Funhouse de werkplaats inrollen. Ron, kan je deze ook restaureren vroeg de eigenaar van de TAFG. Tuurlijk, geen probleem. Super leuk om eens een Funhouse in de werkplaats te hebben maar wat moet er aan gedaan worden? Het cabinet had zijn sporen en de stickers waren wel toe aan nieuwe. Speelveld was nog compleet in de fabriek mylar en dat bobbelde flink. Rudi had een kapot oog plastic en de mond deed het niet. Ramps gekraakt, plastics kapot etc etc etc. Een complete restauratie gevraagd dus. Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Eerst maar eens kijken wat er allemaal werkt en belangrijker, niet werkt. De kast kwam met alle stekkers los en de kabelbomen lagen los in het cabinet. Deze moesten dus eerst allemaal aangesloten worden voordat er licht was.

FH gemaakt

Daar gaan we. Eerst even een proef potje spelen om te zien wat er niet werkt. Dat was snel duidelijk. Rudy had het moeilijk en kreeg zijn ogen nauwelijks open. Praten deed hij al helemaal niet dus daar gaan we eerst wat aan doen voordat we beginnen met de restauratie. Hier zie je de oorzaak waarom Rudy niet goed kon kijken wat er allemaal aan de hand was in zijn huis ;-)

FH Rudi oog

Een gebroken ooglid dus en die vervangen we tijdens de opbouw straks. De mond wordt gestuurd door een zogenaamd "High current driver board". Waarschijnlijk een kapotte LM339. Inderdaad deze was kapot en ook de TIP 107 lag aan ground. 

FH Rudi board

Daar meteen een voet opgezet voor de LM339 en de TIP 107 vervangen. Rudy praat weer. Verder was er niets mis en speelde de kast perfect. Klaar dus om met de volgende stap te beginnen.

Leeghalen van het Funhouse cabinet

 

Laten we dat speelveld maar even opklappen om de binnenkant leeg te halen.

FH restauratie start

Ik zag al heel wat beschadigingen binnen het cabinet welke straks weer netjes moeten worden bijgewerkt en in de juiste Funhouse kleur gespoten. Daarover gesproken mochten er mensen zijn die moeite hebben met de kleur bepaling van Funhouse en WhiteWater dan hier de juiste RAL code.
RAL 5002 Ultramarijn blauw. Deze kleur komt voor 99% overeen met het origineel. 
Na het leeghalen van de binnenkant en het verwijderen van de kopkast kon ik beginnen met het verwijderen van onderdelen op het speelveld. Het idee was om de mylar eraf te halen en het speelveld te voorzien van clearcoat. Daarvoor moest natuurlijk eerst alles leeg aan de bovenkant en onderkant van het speelveld. Het werd ineens druk in de werkplaats want er werd nog een Elvira gebracht welke ook het restauratie proces in moest gaan en een Space station met GI problemen.

FH druk in de werkplaats

Je ziet de Funhouse hier zonder kopkast en met half leeg bovenspeelveld. Op dat moment moest er veel geschoven worden en besloot ik om het speelveld eruit te halen en dit thuis verder leeg te halen alvorens het mylar verwijderd kon worden. Het cabinet kon wel blijven en daar wilde ik later mee starten om hem leeg te halen en helemaal klaar te krijgen voor de nieuwe decals. Zoals altijd weer op de schragen om te ontdoen van siderails en stickers.

FH Cabinet op schagen FH Siderails loshalen

FH Cabinet sticker afdruk FH Kopkast

En uiteindelijk na een hoop geschuur, gekrab, geduld, en al het andere stonden het cabinet en de kopkast weer klaar om opnieuw bestickerd te worden. Dat stellen we nog even uit want het speelveld vraagt weer om aandacht.

FH Cabinet geschuurd


 

Leeghalen van het Funhouse speelveld

Zoals eerder vermeld stond het speelveld bij mij thuis op zolder en dat herinnerde me weer aan de vroegere restauraties toen ik alles thuis moest doen. Aan de andere kant ook wel fijn want hier had ik volledig de ruimte om alles van het speelveld te verwijderen. Dit was nodig omdat het speelveld ontdaan moest worden van mylar en bijgewerkt door Brian aka Souldog alvorens de clearcoat erop kan. Zo lag hij dan weer op de schragen op zolder.

FH Speelveld leeghalen

Klaar voor de boven en onderkant te verwijderen. Een tijdrovend klusje maar noodzakelijk voor het verdere proces.

FH Bijna leeg speelveld

Met een bijna leeg speelveld kon de volgende stap ingeplanned worden. Het verwijderen van het mylar. Dit zou moeten gebeuren met "Freeze spray" om zoveel mogelijk schade aan de insert decals te voorkomen. Ik had echter al mijn twijfels of dat zou lukken maar durfde het met dit speelveld wel aan omdat de voledige set te bestellen is. Een nog meer tijdrovende klus als het niet zou lukken want zoals je ziet zitten er aardig wat inserts op een Funhouse speelveld. Laten we maar eens beginnen dan.

FH Mylar freeze

Ja dat eerste stukje ging prima want daar zit geen insert maar...............

FH Mylar schade

Waar ik dus al bang voor was gebeurde ook. Damn, dat wordt iets meer werk dan verwacht. Ik schakelde ook direct over op de niet Freeze methode dus met heatgun. Wetende dat er enorm veel lijmresten zouden achterblijven maar ik was nu toch al op "the point of no return" dus who cares ;-)

FH Playfield schoon

Het speelveld is hier schoongemaakt en de mylar is volledig verwijderd. Je ziet hoe de inserts eruit zien dus dat wordt alles eruithalen. Op voorhand wist ik eigenlijk wel dat dit zou gaan gebeuren en dit geeft natuurlijk ook een mooie mogelijkheid om alle inserts weer goed schoon te maken en te vlakken. Laten we maar eens beginnen met het verwijderen.

FH Inserts verwijderen

Insert voor insert voorzichtig eruit halen met behulp van de heatgun. Straks schuur ik de onderkant nog mooi op om de brandvlekken weg te halen.

FH Insert decals plakken

Elke insert wordt opnieuw geschuurd en gepolijst alvorens er een nieuwe decal sticker op gaat. Een tijdrovend klusje maar het geeft weer een mooi eindresultaat straks. Helaas waren de klok inserts (de pijlen) op sommige plekken gebarsten tijdens hun lange levensduur boven de gloeilampjes. Deze inserts zijn volgens mijn weten nergens te krijgen dus moesten ze met uiterste zorg behandeld worden.

FH Insert decals geplakt

Hier liggen er alweer een aantal klaar om teruggelijmd te worden maar eerst moeten de oude lijmresten nog verwijderd worden uit het speelveld. Ook z'n heerlijk klusje.

FH Dremel

Uiterst voorzichtig en met lage dremel snelheid is dit een perfecte manier (voor mij) om alle lijmresten te verwijderen en de inserts weer mooi vlak terug te lijmen.

FH Insert klok

We vorderen gestaag en voor Brian is er straks best wat bij te werken nog want enkele inserts hadden een sticker die niet in de set aanwezig was. Ik weet dat dit voor hem geen probleem zal zijn alhoewel het er nu even niet uitziet.

FH Insert bijwerken

De staat van het speelveld onder het mylar is nog perfect en met verwijderen is er niets van het artwork verloren gegaan. Er zitten echter buiten het mylar gebied genoeg plekken om bij te werken of te airbrushen. De inserts zitten er inmiddels weer allemaal in en het speelveld gaat nu richting Souldog om verder behandeld te worden voordat de clearcoat eroverheen mag. Voor nu is dat dus de status en ga ik weer verder met het cabinet. 

Wordt vervolgd.


 

Cabinet voorbereiden

Zoals gezegd werd het tijd om met het cabinet verder te gaan. Deze stond zoals je eerder zag helemaal klaar om bestickerd te worden. Laten we daar maar mee beginnen. De kopkast werd als eerste voorzien van de nieuwe decals.

FH Kopkast decal

Uitlijnen en plakken zoals ik altijd doe. Resultaat is weer een mooie nieuwe kopkast.

FH Kopkast decal geplakt

Het cabinet zelf moest ik nog op een enkel plekje bijwerken en was nu ook klaar voor de decals.

FH Cabinet sticker geplakt

Best wel een verschil met de bestaande decal. Er was weer kleur te zien ;-) Op alle vier de hoeken ook direct de legprotectors gemonteerd want het is zonde om de decal meteen alweer te beschadigen.

FH Cabinet poot bescherming

Na het stickerwerk kon ik de nieuwe siderails weer monteren en alles qua cabinet verder weer inbouwen en klaarmaken. Het cabinet wacht nu op het speelveld wat inmiddels klaar is bij Souldog en nog een aantal lagen clearcoat zal krijgen. Nog even geduld dus.

FH Cabinet sticker klaar

Wordt vervolgd.

Tijd om deze blog ook af te maken want de Elvira en Funhouse speelvelden zijn inmiddels weer terug en hebben flink de tijd gehad om uit te walmen. Zoals ook gezegd in het Elvira blog is dit nodig om verder zweten te voorkomen als er straks een protector op ligt. Een speelveld wat meerdere lagen clearcoat heeft en dan nog een protector hoor ik je vragen? Ja, dat is puur persoonlijk. Tuurlijk is het niet nodig maar beschermd wel mooi tegen de ball drops uit de ramps en vlakt alles ook nog eens 100% af. En het speelt gewoon super maar zoals gezegd, heel persoonlijk. 
Deze restauratie gebeurde deels thuis omdat de werkplaats vol was met andere projecten. Het speelveld heb ik gedeeltelijk thuis weer verder opgebouwd.
FH Speelveld opbouw
Begonnen met de opbouw van de bovenkant welke ik dus op zolder kon doen.
FH Speelveld opbouw zolder
Nu de Elvira afgerond was kreeg ik weer wat ruimte in de werkplaats en kon ik het speelveld daar verder opbouwen qua onderkant.
FH onderkant speelveld soldeer
Laatste soldeerwerk en dan wordt het tijd om alles nogmaals na te lopen en het speelveld in het cabinet te hangen.
FH Speelveld onderkant opbouw klaar
Onderkant goedgekeurd dus klaar voor inhanging.
FH Speelveld ingehangen
Pfoe, beetje overbelicht deze foto maar je ziet hier weer een spiegeltje ingehangen. Tijd voor de protector en het verder afbouwen van de bovenkant.
FH Speelveld ingehangen protector

FH Rudy

FH Speelveld opbouw bovenkant Rudy
Ook de ramps moesten omgebouwd worden want er waren nieuwe voor besteld door de eigenaar.
FH ramp ombouw

FH ramp2 ombouw

FH Rudy ramp

Klaar voor de tweede ramp en inderdaad het is een ramp want ik ben de laatste foto's kwijt. Hoe dan Ron? Sorry, maar het eindresultaat laat nog even op zich wachten helaas. Die foto's moet ik hier straks nog plaatsen.

Back to the blogs