Back to Top

Kop gevuld


Williams Fish Tales - Flipperkast restauratie deel 2


Op het moment van schrijven is het 6 december 2013 en hebben we net Sinterklaas achter de rug. Laten we maar een deeltje twee van het restauratie project bloggen. Zoals jullie hebben gelezen in het vorige blog deel was de flipperkast volledig gestoken met led en waren de storingen opgelost, ook was er een begin gemaakt met het schoonmaken van het speelveld. De kast heeft zo tot eind 2012 gestaan en kreeg even een broertje naast hem “ The Getaway” welke alweer na drie maanden verkocht werd.

Getaway036


Ja ja er werd wat verhuisd en geschoven op onze zolder dat jaar. Twee flippers, een donkey kong en alle bureaus van hot naar her. Zoals gezegd werd The Getaway alweer snel verkocht en kon de donkey kong achter de muur. Op deze manier creëerden we weer ruimte om FishTales blog deel 2 te starten. Dit deel zal in het teken staan van hout, veel hout, schuren, plamuren, krabben van stickers enz enz.

De oplettende lezer zal het in het vorige blog al gezien hebben maar ik citeer het nogmaals hier: “Een van de kwalen die de Fishtales in het bijzonder maar alle andere flipperkasten ook hebben is het verkleuren van het artwork. Deze is in een vergevorderd stadium. Het lijkt nicotine geel (is het ook) terwijl het oranje moet zijn. En Ron zou Ron niet zijn als hij daar alweer van baalde. Om de volgende stap te zetten moest er dus weer geïnvesteerd worden in de zo genoemde “cabinet decals”. Een wederom kostbaar geintje maar dit zal absoluut zijn geld terugverdienen mocht de kast onverhoopt toch nog eens verkocht worden. We gaan hier natuurlijk niet vanuit en hebben maar een doel met deze aankoop, restauratie!!
Zoals gezegd moest dit keer het cabinet eraan geloven en dat betekende een complete sloop :-)
.
We beginnen maar eens.

De kopkast.

Het eerste klusje was het ontmantelen en schoonmaken van de kopkast.

FT Renovatie001

Wat was dat ding goor en vol met nicotine aanslag. Daar moest eerst wat aan gedaan worden voordat we de kopkast konden gaan schuren.


FT Renovatie010

Bah, smerig. Ik ruik het nog als ik het zie, wat stonk dat. De kopkast werd dus gedemonteerd wat inhield, printen eruit, achterplaat eruit, rooster eruit, vis eraf en losschroeven. Een lekker klussie maar niet heus ;-)


FT Renovatie011  
FT Renovatie012


Bah, bah en nog eens bah!
Eindelijk, de kopkast leeg en het echte werk kon nu gaan gebeuren. Schuren en spuiten in een mooie nieuwe zwarte kleur zodat we aan beide zijde de decals er weer op kunnen plakken. Nou schuren werd het niet alleen, hout vullen, plamuren en weer schuren. 

Uiteindelijk hadden we een mooie nieuwe kopkast.

FT Renovatie021

Laatste loodjes leggen aan de kopkast.

De onderkast.

Eerste klus klaar maar we hebben nog een flinke kluif voor de boeg. Dat vieze gore onderding.


FT Renovatie024


Dit is overigens wel een leuke foto want hier zie je de originele kleur die het is geweest boven de haaienkop. Op deze plek zit de kopkast houder die nu naar beneden hangt en dat stuk is dus beschermt voor lichtinval.

En nu het echt zware werk. Het verwijderen van de decals aan de drie zijde’s .


 FT Renovatie040


Dat was een klus, niet normaal. Hier ben ik bijna drie dagen mee bezig geweest. Stukje voor stukje verwarmen en eraf schrappen. Uiteindelijk zit je dus met een kale houten kist waar nog heel veel lijmresten opzitten en welke aan alle kanten geschuurd, geplamuurd en gevuld moet worden. Waar was ik aan begonnen???????


FT Renovatie041 

FT Renovatie044


Na uren schuren, plamuren en nog eens schuren kon ik alle randen zwart spuiten zodat de decal overgangen goed gecamoufleerd zouden zijn. We gaan beginnen. Eindelijk!!!

Decals.

Over het plakken van cabinet decals zijn veel spookverhalen te lezen op internet. Er zijn eigenlijk maar twee methoden voor, nat of droog. Bij nat plakken heb je de mogelijkheid om nog te corrigeren en bij droog natuurlijk niet. En wat koos ik???
Juist.. droog
:-)


FT Renovatie046

De decals uit de koker en laten we maar eens beginnen met het makkelijkst, de kopkast.

FT Renovatie048a

Wauw, dat ging vlot en wat ziet het er goed uit, als nieuw!!!!

Nu de rest.

FT Renovatie049

Meten en snijden alvorens te plakken.
 Mooi he. Ik ga er nog steeds van uit mijn dak, wat een verschil maakt dat.

Zullen we hem maar eens op zijn gepoetste pootjes gaan zetten?


FT Renovatie063


Waanzinnig toch, hoe dat ineens opknapt. Nu het binnenwerk maar weer eens terugplaatsen.

FT Renovatie054


Alles weer schoon en fris :-)
 Dat is echt eer van je werk hebben. Ik geniet er nog steeds van als ik dit zie.
Nu rest ons nog een lastig klusje, de zijrails van het cabinet ontdoen van de plaklaag en opnieuw plakken.

FT Renovatie064


Zo, dat knapt ook weer lekker op, we beginnen nu een echte FishTales te krijgen maar er is nog werk te doen
J

De opbouw.

Het wordt alweer minder licht buiten en ik ben druk met de opbouw van de kast. Het idee was om dit in 1 dag weer te doen en dit moest gaan lukken, toch?


FT Renovatie069 

FT Renovatie073


Je ziet dat ik snel vorder. Het speelveld hangt er ook alweer in en is volledig schoon en opnieuw gerubberd. Nu alles aansluiten en dan...


FT Renovatie074

Wauw!!!!!

Zie hier een nieuwe FishTales flipperkast :-) Wat een klus weer maar wat een resultaat, zeg nou zelf, is dat eer van je werk hebben of niet? Ik ben me ervan bewust dat deze blog minder tekst bevat maar meer foto’s. Ik denk dat dit meer zegt als woorden. Wie nu denkt dat het klaar is ;-)
Nee dus…….. wordt vervolgd in het derde deel.

Lees hier deel 3