Back to Top


The Machine - Bride of Pinbot


the machine 1 5

The bride will awake!!

Zo'n twee jaar geleden besloot ik deze flipperkast te kopen van een goede bekende die hem weer doorverkocht voor een vriend. Zo werkt het handeltje nu eenmaal. Het was een flipperkast die ik al lang op het verlanglijstje had staan en ondanks dat ik er voor mijn gevoel teveel voor betaald had was ik weer helemaal blij met deze project flipperkast. Ik kon er echter op dat moment nog niet aan beginnen omdat ik nog druk bezig was met de High Speed restauratie. Ik stalde hem in de garage waar hij moest wachten totdat ik klaar was met de High Speed flipperkast. Dit liep echter weer wat anders dan gepland want er kwam een Taxi restauratie doorheen. De Bride of Pinbot bleef in slaap tot begin 2018. Het werd tijd om de Bride wakker te maken.

 

De eerste werkzaamheden

Natuurlijk had ik de flipperkast al aan gehad om te kijken wat er allemaal mis was. Het geluid was het eerste dat opviel. Krakend en heel zacht. Het display mistte twee lijnen en de linker flipper bleef hangen in de omhoog stand. Ik besloot om eerst het display te bekijken en zag twee afgebroken pennen. Dit was wel te repareren met contactlijm van Bison.


Display BoP

Dit display kan dus nog wel even mee en is mooi helder. De zenerdiode truuk hoeft hier niet toegepast te worden omdat vanaf de Bride deze standaard werd gebruikt door Williams. Eerste klus geklaard. Al een aantal keren tijdens aanzetten van de flipperkast vloog de stop eruit. Dit vroeg om het plaatsen van een NTC 5 weerstand en is een klein maar lastig klusje om er goed bij te komen.


NTCweerstand BoP

Na deze ingreep bleef de stop heel en kon er verder gekeken worden naar het soundboard probleem. Dit is een Williams/Bally A12738 board en wordt gebruikt in o.a Funhouse, the Addams Family, Terminator 2, Twilight Zone etc. Een board wat ook bekend staat om zijn problemen helaas. Eerst maar eens een visuele check doen. Er was wel wat aan sporen te zien onder de print maar geen reperatie of andere hack ingrepen. Het soundboard zag er eigenlijk nog prima uit. Waar te beginnen?


Troubleshooten van een A12738 soundboard

Wat mij in ieder geval meteen was opgevallen voordat ik dit board beter bekeek en uit de kopkast had gehaald was een soort brandlucht. Ook het grote koelelement waar de LM1875 aan vast zit was flink heet. Meestal is dit het gevolg van een kapotte tantaalcondensator maar in mijn geval waren deze op C46 en C47 prima in orde. Ik besloot om preventief de LM1875 versterker te vervangen en ook de grote condensatoren C24 en C25.

Soundboard BoP

Na dit klusje het soundboard weer in de kast en wat schetste mijn verbazing, er was weer normaal geluid en de volumeregelaar werkte ook naar behoren. Het koelelement bleef nu op normale temperatuur zelfs met hoog volume. Er klopte alleen helemaal niets van het geluid wat ik hoorde. Allerlei samples die werden getriggerd op switches waar je ze niet zou mogen horen. Terug naar de werkbank dus. De flat ribbon cable kon dit gedrag misschien verklaren maar na vervanging nog steeds hetzelfde. Nu moest ik even google raadplegen of dit meer voorkwam. Ja hoor, het kon zijn:

  1. Ribbon Cable
  2. MPU
  3. 74LS374 IC's
  4. RAM maar dat komt zeer zelden voor.

Goed, nummer 1 vervangen nummer 2 en 3 dan ook maar, een beetje shotgunning.

Soundboard YM BoP

Zo verving ik de MPU en ook de twee YM geluidschips. Ebay was weer in trek op dat moment. De IC's heb ik overgeslagen op dat moment en wilde dit later doen. Na een test was het probleem nog steeds hetzelfde en besloot ik (eigenwijs) eerst de RAM te vervangen en meteen op een voet te zetten voordat ik alle IC's eraf haalde.

Sounboard RAM BoP

En ja hoor, dat was dus de boosdoener. Komt zelden voor zeggen ze maar ik zou iedereen aanraden deze preventief te vervangen en op een voet te zetten.

SoundboardRamvoet

 Gelukkig weer een werkend soundboard en dat speelt zoveel leuker! Tijd om eens naar het speelveld te gaan kijken wat daar nog allemaal mis is.

 

Verder opknappen en schoonmaken van het speelveld

Vuil en vies is toch de beste omschrijving die ik deze kast kan meegeven. Werkelijk geen idee wat deze flipperkast allemaal heeft doorgemaakt en waar maar dat hij niet altijd droog heeft gestaan was wel erg duidelijk. Geen probleem wat mij betreft want ik hou wel van dit soort restauraties en weet ook dat dit uiteindelijk weer helemaal goed gaat komen maar daar zal nog veel tijd en geld ingestoken moeten worden. Het doel voor nu is om de kast weer schoon te krijgen en spelend. Het jaar 2019 zal het jaar worden van de restauratie. Alles eerst maar eens losschroeven en schoonmaken.


Speelveldschade BoP

De bekende slijtage plekken.

Speelveldrampschade BoP

Schade en viezigheid. Schoonmaken, rubbers vervangen en lampjes. Dan spelen we maar eerst eens een poosje op deze geweldige flipperkast.

Speelveldschoon BoP

Speelveld weer zo schoon als mogelijk en in de superflipp. Tijd voor de opbouw.

Schooncabinet BoP

Flippers ook vervangen en gemaakt, lampjes vervangen en cabinet schoongemaakt. In deze staat zal hij blijven staan tot de algehele restauratie.

The Machine - Deel 2

 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft de kast een tijd rust gehad maar nu wordt het toch eens tijd om dit project af te maken. Het speelveld is inmiddels voorzien van een nieuwe overlay en kan naar de spuiterij om te worden voorzien van een aantal lagen clearcoat.

De opbouw

BoP Spuiter clearcoat

Een mooi glimmend (als) nieuw speelveld ligt klaar om weer opnieuw opgebouwd te worden. Na een aantal schuurbeurten tussen de lagen door was het speelveeld weer mooi vlak en klaar voor de extra protector die ik tegenwoordig altijd gebruik. Tijd om het speelveld dus weer te vullen met alle accessoires die nog thuis uitgespreid op handoeken liggen.

BoP speelveld opbouw

Alles weer netjes gepoetst, gepolijst, getumbled etc etc. Een mooie klus vindt ik dit altijd. Prachtig hoe iets van niets weer opknapt en weer iets wordt. Het speelveld uiteindelijk weer helemaal klaar om ingebouwd te worden. Rest ons nog een cabinet wat opgeknapt moest worden. Zoals je in de andere blogs hebt kunnen lezen is dit plamuren schuren en stickers afbranden. Een grote klus maar uiteindelijk ook weer lonend.

BoP binnenkant cabinet

We maken grote sprongen. Hier zijn we al bezig met de binnenkant van het cabinet.

BoP cabinet decals

Decals geplakt en klaar voor inhanging speelveld.

BoP nieuw speelveld

Back to the blogs