Back to Top

dk logo hover

 

Een Donkey kong arcade kast bouwen


Was het 1981? Ja dat was het jaar dat ik voor het eerst kennis maakte met de Donkey Kong. Jaren stond ik achter deze kast en opeens....weg! Iemand had het idee gekregen om eens een andere arcadekast neer te zetten in mijn favoriete eetcafe. Wat dachten ze wel niet? De Nintendo Donkey Kong leverde veel meer geld op als hun geserveerde schotels vol eten!! Ik voelde me leeg en verloren en zag de toekomst somber in. Overal zocht ik naar een Nintendo Donkey Kong maar nergens vond ik er een. Mijn leven ging door zonder Donkey Kong tot nu!!

Start de bouw

king of kong


Om een orginele Donkey Kong te kopen in Nederland is bijna een onmogelijke opgave. Een optie zou Ebay kunnen zijn maar met de transportkosten wordt dat wel een kostbaar grapje. Geinspireerd door de documentaire "The King of Kong a fistful of quarters" Steve Wiebe versus Billy Mitchell besloot ik om een zogenaamde "scratch build" te doen. Ik zocht internet af voor orginele cabinet maten en vond deze hier Jakobud site . Dit zag eruit als een mooi startpunt. Het donkey kong cabinet zou middels MDF platen in elkaar gezet worden en ik wilde zo dicht als kon bij de orginele maten blijven. Ik begon daarom eerst met het uittekenen van de vormen op een groot stuk papier. Alle maten waren in inches dus moest er omgerekend worden naar centimeters. Een behoorlijk klusje maar na een paar uurtjes kon ik beginnen met het zagen van het MDF. Langzaam werden de contouren van het Donkey Kong cabinet duidelijk.

ronsblog1a

ronsblog2a

Donkey kong - Het bouwen gaat door


Het MDF was nu gezaagd en klaar. De volgende stap werd het monteren van het MDF middels hoek profiel stukken. Langzaam werd de vorm van het Donkey Kong cabinet zichtbaar. Een bekende vorm dacht ik zo. Nu wordt het tijd voor het volgende deel. Montage van het control panel.

ronsblog3a

cab

Donkey kong - control panel en joystick


Voordat ik aan dit project begon speurde ik dagelijks internet af op zoek naar zoveel mogelijk orginele onderdelen voor het cabinet. Ik vond een orgineel control panel met orginele bedrading en bijbehorende joystick. Een mooi startpunt voor het volgende stuk bouwwerk. Het control panel werd volledig gestript en voorzien van een nieuwe laag zwarte folie en orginele T-molding. Nu moest het control panel passend gemaakt worden. Door twee beugels aan de binnenzijde van het cabinet te monteren en een metalen plaat aan de voorzijde kon het control panel goed aangetrokken worden. Nu werd het tijd om het 30 jaar oude control panel en bijbehoren goed schoon te maken. Contactspray was hierbij flink nodig maar uiteindelijk was het klusje weer geklaard en hebben we een gloednieuw Donkey Kong control panel. Verder met de monitor bezel.

cp usa

cp latch

cp vinyl

cp stick vinyl

control panel

switches

nintendo joystick

Donkey kong - De lcd monitor


Ik weet het en hoor de vraag vaak gesteld worden. Waarom geen orginele RGB monitor? Het liefst wel maar voorlopig bouw ik er een LCD in. Mogelijk wordt deze in de toekomst nog eens vervangen door een orginele Hantarex of ander merk. Om de LCD goed te monteren zaagde ik een stuk hardbord op maat. Hier werd het gat ingezaagd voor de LCD monitor. Na wat passen en meten zat alles weer netjes op zijn plek.

plywood

cab back

Donkey kong - Het marquee gedeelte


Het wordt nu tijd om de marquee te monteren. Ook hier vond ik de orginele boven en onder steun voor op quarterarcade in Amerika. De maten klopte gelukkig en deze twee steunen waren snel geplaatst. 

marguee mount

marguee


Het Donkey Kong cabinet vordert gestaag. Een goed beschermde marquee zit op zijn plek. Mooi toch? 

Donkey kong - monitor bezel 


Een van de lastigste klussen was het precies op maat krijgen van de bezel. Doordat deze schuin naar boven weg loopt is het een secuur werkje. Passen en meten maar uiteindelijk had ik het goed. Op de onderste foto is goed te zien hoe de schuinte is.

 

bezel mounted


We maken weer stappen. De NEO GEO cab kan straks ruimte maken :-)

Donkey kong - Paint it white


De volgende klus was het volledig in de grondverf zetten. Het Donkey kong cabinet zoog de verf op alsof het niets was. Na een aantal lagen van verf en schuurbeurten was het resultaat naar mijn zin. 

primer

Donkey kong - Paint it black


Rolling Stones? Nee, daar gaat dit blog niet over :-) We gaan door met de zwarte kleur. De grondverf was nu goed droog en de zwarte lagen konden worden gezet met de roller.

insideblack


Deze heeft nog wel een tweede laag nodig dus laten we de boel maar weer drogen. 

Donkey kong - Cabinet in het blauw


Nu het zwart was gedroogd kon ik de laatste hand leggen aan het blauw. Ik heb bewust voor deze uitvoering gekozen en niet voor de rode uitvoering. Deze blauwe roept de mooie herinneringen op. Via het dragonslairfans forum vond ik de juiste kleurcode. Bedankt hiervoor Gyruss en ckong.

bluecab
Ik hou van de geur, een vers geverft Donkey Kong cabinet. Het begint nu echt ergens op te lijken. We gaan hem straks maar eens verder in elkaar zetten.
 

Donkey kong - verder opbouwen van het cabinet


Bij Mike's arcade in Amerika vond ik veel nieuwe onderdelen voor het cabinet. Tijd om deze eens te gaan monteren.

reassemble

speaker grill

Donkey kong - T-molding time


Het frezen van het cabinet was ook een mooie klus. Dit werk is nodig om de orginele T-Molding te kunnen plaatsen. 

frees

t molding hammer


Een rubber hamer, geduld en zachtjes kloppen is hier het geheim. Weer een klus geklaard. We doen er nog een vandaag.

 

Donkey kong - cabinet side art


Dankzij de maten aangegeven door scr33n op het dragonslairfans forum was dit een makkelijk klusje. Eerst de side art stickers plakken met schilderstape. Beide kanten waren mooi uitgelijnd. Daarna voorzichtig de beschermlaag van de sticker lostrekken en glad vrijven met een zachte doek.

side art

side art


Het zijn niet de beste foto's want het was al aardig laat op de dag maar je hebt een goede indruk van de side art. Voor vandaag even genoeg gedaan. Morgen verder.

Donkey Kong - Een nieuwe dag, een nieuwe klus


Vandaag is het tijd voor het elektronische gedeelte van de Donkey kong arcadekast. Wat hebben we nodig/gaan we doen:
- arcade power supply
- Het jamma harness bedraden
- speaker bedraden
- i-pac op het control panel monteren
- soldeeren
Laten we starten.

solder dad

inside

i pac

inside1 

Donkey kong - Cabinet klaar?


Nee, nog niet.

almost there


Bijna bijna bijna. We missen alleen het moeilijkst vindbare onderdeel. Een orginele nintendo coindoor. Hier heb ik bijna twee jaar naar gezocht op Ebay onder andere en uiteindelijk vond ik er een in uitmuntende staat, Echt zeldzaam. The final touch. 

coin door


Bedankt voor het lezen van dit blog. Ik hoop hiermee ook mensen te inspireren om zelf aan zo'n klus te beginnen. Mij dank gaat uit naar:

- Mijn vriendin die mij aanmoedigde en ondersteunde tijdens deze "scratch build"
- Mijn vader die me waar kon hielp met het electronische deel.
- De online winkels van Mikesarcade.com and Quarterarcade.com 
- De dragonlairfans forum leden voor hun support en inspiratie.
- En natuurlijk de Donkey zelf!

donkey

Back to the blogs